Lavandas pārpilnība: kā izmantot lavandu virtuvē visu gadu

Lavanda mājās vienmēr ir saistīta ar mājīgumu, skaistumu un patīkamiem aromātiem. Es mīlu lavandu ne tikai kā dzīvokļa dekoru, bet arī kā garšvielu vai piedevu ēdiena gatavošanā. Vai nezinājāt? Es zinu, ka tādas ir!

Bet Francijas dienvidos (Provansas reģionā un Francijas Rivjērā), Itālijas un Spānijas piekrastēs, to jau simtiem gadu aktīvi izmanto ēdienu gatavošanā. Tiesa, spēcīgā aromāta dēļ – nelielos daudzumos.

 

Lavanda mājās

Lavandu pievieno mērcēm, zupām un salātiem, bet vispiemērotākā tā ir gaļas ēdieniem – piemēram, sautētam vai ceptam jēra gaļai.

Desertos tam ir vadošā loma aromatizētājā un dekoratīvajā elementā. To īpaši bieži izmanto dažādu pīrāgu, smalkmaizīšu un cepumu pagatavošanā. Lavanda kopā ar rozmarīnu tiek izmantota arī daudzās maizes receptēs.

Kūpinot desas, to pievieno gruzdošām zāģu skaidām kopā ar kadiķogām. Dažiem lavandas cienītājiem ir moderns ēdiens: sautēti dārzeņi ar veselu virkni garšvielu: dillēm, salviju un lavandu.

Marināde gaļai un zivīm

Piknika sezona ir klāt. Daudz nedēļas nogales un svētku dienas. Domāju, ka jums būs laiks pagatavot un izmēģināt kaut ko jaunu. Varbūt jums noderēs šī lavandas gaļas marināde .

Sastāvdaļas

1 tējkarote sausas lavandas

1 ēdamkarote sinepju

2 ēdamkarotes augu eļļas

1 tējkarote citrona miziņas

1 ēdamkarote medus

sāls, pipari pēc garšas

Sagatavošana

1.Sajauciet visas sastāvdaļas ērtā traukā.

2.Iegūto maisījumu ierīvē gaļas gabaliņos (cūkgaļa, jēra gaļa vai vistas gaļa) ​​un atstāj uz nakti. Šis maisījums ir piemērots arī zivju marinēšanai.

3.Gaļa šajā marinādē ir ideāli piemērota grilēšanai vai cepšanai cepeškrāsnī. Lai labi garšo!

Starp citu, lavanda labi sader ar ķiplokiem un citiem Provansas garšaugiem.

Lavandas cukurs

Papildus šai garšvielai var pagatavot arī lavandas cukuru. Tā pagatavošanai būs nepieciešami 40% svaigu lavandas ziedu un 60% cukura. Visu ieber burkā un ik pa laikam apmaisa. Šis cukurs jāievelk nedēļu, pēc tam jāizsijā, un tikai tad tas ir gatavs lietošanai. Aromāts ir lielisks!

Lavandas cepumi

Sastāvdaļas

90 g cukura

1,5 tējkarotes lavandas

1 tējkarote rīvētas citrona miziņas

125 g sviesta

250 g miltu

šķipsniņu sāls

Sagatavošana

1.Bļodā sajauciet cukuru, lavandu un citrona miziņu. Pievienojiet izkausētu sviestu. Kārtīgi samaisiet.

2.Pievienojiet mīklai miltus ar šķipsniņu sāls. Mīciet mīklu.

3.Mīklu sarullē bumbiņā, ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ieliec ledusskapī.

4.Izrullējiet mīklu un izgrieziet cepumus, izmantojot jebkādas jums pieejamas formas. Varat izmantot arī glāzes kakliņu.

5.Cepiet cepumus uz cepampapīra izklātas cepšanas plāts iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 15–25 minūtes, līdz tie ir gatavi. Laiks ir atkarīgs no mīklas biezuma.

6.Ir svarīgi neaiztikt cepumus, kamēr tie nav pilnībā atdzisuši. Lai labi garšo!

 

Šie cepumi ir ļoti garšīgi un maigi. Tie burtiski kūst mutē, un lavandas notis jūtamas diezgan nemanāmi.

Var pagatavot arī lavandas tēju. Lai to izdarītu, tējkannā ieberiet lavandas ziedus un pārlejiet tos ar verdošu ūdeni (apmēram 1,5 ēdamkarotes kaltētu lavandas ziedu uz 500 ml ūdens). Ļaujiet ievilkties apmēram 5–7 minūtes. Pasniedziet ar citronu un medu.

Un ir arī vērts pagatavot lavandas sīrupu, lavandas marmelādi, zefīru, saldējumu, putas. No lavandas ziediem var cept maizītes un pīrāgus. Nu, un Karpatos mēs izmēģinājām fetas sieru ar lavandu. Vārdi nevar aprakstīt garšu!

Lasi vēl: Pastāstīšu kā no ātrās pagatavošanas nūdeļu iepakojuma pagatavot kulinārijas šedevru

Es arī iesaku jums iemācīties pagatavot savu lavandas mājas aromātu. Lai piesaistītu savā dzīvē labus spēkus un romantiku!

Kā jau sapratāt, lavandu mājās izmanto kā dekorāciju, kā aromatizētāju un kā piedevu ēdieniem. Gatavojot ēdienu, izmantoju gan svaigus, gan žāvētus lavandas ziedus, atkarībā no gadalaika un mērķa.

Vai jums patīk eksperimenti un jaunas receptes? Vai arī jūs dodat priekšroku pārbaudītiem un tradicionāliem ēdieniem?